Хитна акција после поруке патријарха: Хоће ли ђак да бира да ли је дечак или девојчица

0
патријарх московски

Printscreen

Након што је патријарх Порфирије скренуо пажњу јавности на спорни садржај уџбеника из биологије у којем се говори о родном идентитету и родном изражавању, а министар просвете Бранко Ружић затражио њихово поновно преиспитивање, донета је одлука о хитном формирању радне групе у којој ће најеминентнији стручњаци из биологије изнети свој став.

Епархија Рашко-призренска – Још једно упозорење поводом сумњивих активности организације “28. јуни”

Председник Националног просветног савета Радивоје Стојковић изјавио је да ће они формирати радну групу у коју ће, поред биолога са државних универзитета ући и експерти из Српског биолошког друштва, али наглашава да ће се процена односити искључиво на програм, будући да сам Клетов уџбеник, који је изазвао контроверзе, није у њиховој надлежности.

“Програм је пре три године оцењен као један од најквалитетнијих реформисаних програма за осми разред и он не одступа од биолошке науке. Заснива се на хормонским и генетичким обрадама. Тек након разултата рада радне групе, НПС ће се на хитној седници донети мишљење. Предстоји нам најужа стручна јавна расправа наших најеминентнијих биолога, а затим ће НПС, након изнетог научног става и Српског биолошког друштва и радне групе за биологију, донети мишљење”, изјавио је Стојковић.

Марилина Века: „Не подлежите уценама ЕУ и САД – Косово је Србија“

То/та/тај дете
Лекција Клетовог уџбеника чији садржај се бави питањима пола и рода носи назив „Родни и полни идентитет у контексту хормонске активности и индивидуалне генетичке варјабилности“, а садржи и илустрације које помажу ученицима при разликовању родног изражавања, родног идентитета, сексуалне оријентације и полног идентитета.

(ВИДЕО) Специјална изјава Патријарха српског г. Порфирија о Европрајду

“Родни идентитет појединца може бити независтан од тога који пол му је уписан на рођењу, иако се код већег дела популације род поклапа са биолошким полом. Родни идентитет зависи од тога како особа себе види, односно, какав је његов/њен унутрашњи осећај рода. Само појединац може одредити свој родни идентитет, наводи се у једном сегменту спорне лекције.”

Пажњу јавности на споран садржај скренуо је патријарх СПЦ након служења молебана за светињу брака и породцие. Патријарх се обратио надлежним органима са захтевом да одмах повуку из употребе Клетове уџбенике из биологије за осми разред основне школе будући да верује да су кроз њих „испод жита унете лекције које пропагирају родну идеологију“.

Патријарх одлучио: На свим богослужењима Молитва за светињу брака и породице, слогу и мир у нашем народу

“Данас смо суочени са таласима, са цунамијем и најездом многих нових система вредности, који се насилно, агресивно, или, пак, меком моћи и невидљивим радовима испод радара, намећу са циљем да уруше сваки постојећи природни или цивилизацијски поредак. Да успоставе, рекли би образовани људи, нову парадигму. Нова правила. У том вртлогу, намера је да се поруше идентитетски темељи и стубови појединца и заједнице. Да све постане релативно, крхко и флуидно, као да хоће да нам кажу да све што смо до сада знали више одједанпут не важи, и да смо хиљадама година живели погрешно”, изјавио је Патријарх.

У СРБИЈИ ВЛАДА ПОМАМА ЗА ОВОМ НАПРАВОМ! Грађани смислили начин како да уштеде струју, добили и зелено светло ЕЛЕКТРОИНЖИЊЕРА

Наука или идеологија
Марија Стајић, координатор Коалиције за природну породицу, сматра да поменута лекција не садржи научне чињенице, као и да је веома проблематично што се у егзактну науку, каква је биологија, уносе елементи ненаучне и арбитрарне теорије рода која, како каже Стајићева, припада домену социологије и која је осмислила ненаучне термине какви су „род“ и „родни идентитет“.

Биолошка је чињеница да је човек двополно биће, а постојање појединаца са хромозомском аномалијом у виду нпр. хромозома XXY, које су прилично ретке, нема везе са оним што се данас назива трансродна особа, тј. мушкарац с мушким хромозомима или жена са женским који тврде да се осећају као да су супротног пола. Тврдње у уџбенику из биологије део су идеолошке индоктринације којој нипошто није место у школи, нарочито имајући у виду да су веома ризичне и компликоване процедуре медицинске транзиције у уџбеницима неких издавача представљене као поступак раван промени фризуре или одабиру спорта којим ће се дете бавити, изјавила је Стајићева.

Спутњик/Идентитет.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *