НЕЗАПАМЋЕНА НАЈЕЗДА ЗМИЈА У СРБИЈИ: Откуд у октобру?

змија

Pixabay

СТРУЧЊАЦИ кажу да је активност змија у октобру скроз нормална појава за наше крајеве, посебно после веома сушне друге половине лета и мало падавина.

Становници Прибоја ових дана муку муче са незваним гостима у домаћинствима. Најезда змија у центру града на Лиму пробудила је страх међу грађанима, па проналазе разне начине да истребе поскоке и смукове на које свакодневно наизлазе.

Марилина Века: „Не подлежите уценама ЕУ и САД – Косово је Србија“

– Ово се никада дешавало није, колико знам оне би требало сада да спавају. Када изажете у двориште и нађете два три примерка, није вам свеђено. Прунуђени смо да палимо ватра или моткама да их отерамо али када да се стално враћају. Пријављивали смо комуналним инспекцијама али било је узалудно, јер не знамо ко је надлежан за овакву појаву – казали су житељи Прибоја.

Стручњаци објашљавају да климатске промене су знато утицале на појаву змија.

– Оне се око Преображења повлаче у своје јаме када упадају у стање хибернације. По хладном времену су мање активне, што доводи до тога да ноћу мање спавају.

Треба се пазити поскока, шарке и шаргана. Смук је мање опасан али у случају да уједе некога може изазвати велику инфекцију. По правилима природе оне би требале бити у свом сну, док је главни кривац за овакво стање људски фактор – казао је Дејан Бисенић један од ретких хватача змија у западној Србији.

Патријарх Порфирије личном донацијом помаже 15 студената у Хрватској

Он апелује да се морамо научити живети једни са другима, како би сва негативна енергија нестала међу људима, да помажемо једни другима и ширимо љубав, тада ће се и природа смирити а змије вратити у природно станиште, јер природа реагује на сву лошу енергију коју људи емитују.

Иако нам се чини да никад овако није било, ББЦ на српском је пре две године такође писао о најезди змија у октобру…

Откуд змије у октобру?
Александар Симовић из Српског херпетолошког друштва „Милутин Радовановић” каже да је „активност змија у октобру скроз нормална појава за наше крајеве”, посебно после веома сушне друге половине лета и мало падавина.

ЊЕГОВА СВЕТОСТ У СРПСКОЈ АТИНИ: „Од оних који су изгубили некога, никада нисам чуо једину реч мржње према онима који су зло учинили“

– Како је крајем септембра и почетком октобра било падавина, тако су и змије (а и остали гмизваци) кренуле да буду активније, па су их стога људи више примећивали – објашњава Симовић за ББЦ на српском. Каже да је у току период када змије лове последње оброке пред зимски сан – хибернацију.

Међутим, уколико је топло, неке врсте змија се могу видети и у новембру и децембру, близу њихових „зимовника”.

Након изласка из хибернације – у марту у нижим, у априлу у вишим пределима, змије пред и током парења, повећавају активности, које подразумевају и удаљавање од хибернакулума – места зимског сна, где могу бити смештене на стотине њих. „Затим на ред долази и парење, где змије могу да се виде на најразличитијим местима без превише обазирања на околину, а често се може видети борба мужјака за женке код одређених врста”, каже Симовић.

Марилина Века: „Не подлежите уценама ЕУ и САД – Косово је Србија“

Месеци у којима се најчешће виђају у природи су април, мај и јун. Симовић каже да је један од разлога вегетација која је „тек у почетку развијања”, тако да људи много лакше виде змије.

А шта каже народно веровање
Према народном веровању, чудно понашање змија зими упозорава на природну катастрофу, што не искључује ни могућност земљотреса.

Етнолог Снежана Ашанин својевремено је истакла за Рину да се народ увек плашио појава које нису свакодневне, а да конкретни разлози за страх углавном не постоје.

МИЛОШ ЈЕ ДАНИМА САМ БРАНИО СВОЈЕ СЕЛО ОД АЛБАНСКИХ ТЕРОРИСТА! Био је последњи Обилић 20. века, ЊЕГОВЕ ПОСЛЕДЊЕ РЕЧИ СЕ ПАМТЕ

“Пре се мислило да је змија која се појави зими она која је неког током године ујела, па је земља не прима назад. Народ се плашио и те појаве су се увек повезивале са неким лошим догађајима”, каже Ашанин.

Стручњаци, са друге стране, кажу да разлози ове појаве могу бити у климатским променама.

– Змије осећају вибрације и тектонске поремећаје и зато реагују на начин који није уобичајен. Могуће да ју је покренуо и неки извор топлоте, а имајући у виду да је била дуга и топла јесен вероватно и то може бити разлог – изјавио је биолог Душко Брковић прошле зиме додајући, након што је видео снимак из Каоне, да је змија која се појавила у Драгачеву – смук.

Курир/Идентитет.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published.