Вања Вученовић: Коме смета Александар Дугин?

Дугин

Printscreen

Вест о трагичној смрти Дарје Дугине чији је отац Александар Дугин, уздрмала је свет. Заправо, овде се не ради и смрти, него о монструозном убиству веома важне особе и то ни мање ни више него у сред Москве. Најгоре, a у исто време и најтужније од свега је то што је несрећна Дарија била само колатерала једне, како први подаци показују, дуго и пажљиво припремане акције.

Иако се то волшебно одбацује, смртна пресуда била је резервисана за њеног оца, много чувенијег Александра Гељевича Дугина. Дугачка рука западних служби очито да је затекла неспремним руски контраобавештајни сектор. Или је све то можда део једне шире „игре“, која тек би тек требало да добије свој епилог?

ГОРАН ВАСИН: КАНОНИЗАЦИЈА СВЕТОГ ЕПИСКОПА ИРИНЕЈА БАЧКОГ И БАЧКИХ НОВОМУЧЕНИКА

Први извештаји нам саопштавају да је пуцач Украјинка, извесна Наталија Вовк. Наравно, већ се штанцују медијске и таблоидне сапунице о овом женском Бонду. Говори се и то да је дотична припадница злогласног Азова и да је део украјинског безбедносног апарата.

Изнајмила стан у згради у којој је живела и Дарија, како би научила њене навике и дневну рутину?! Којешта. Као неки нискобуџетни холивудски шпијунски трилер. Мени све то изгледа као тенденциозно скретање пажње са правог тока ствари.

Да ли је неко поставио логично и основно питање, коме је и због чега је битна Дарија Дугина? Да ли је неко пре свега овога уопште и знао за њу и која је њена „тежина“ да би постала метом овакве операције?

Наравно да се све врти око Александра Дугина. Дугин је прва и права мета. Реч је о  вансеријском руском интелектуалцу. Читам у чуђењу како га овдашњи медији називају рогобатно – филозофом?! То је вероватно због недовољног познавања његовог изванредног дела и стваралачког опуса.

Марилина Века: „Не подлежите уценама ЕУ и САД – Косово је Србија“

Руку на срце, он се можда и најмање може сматрати филозофом. Сложићемо се да се овакви атентати се не врше на тзв. филозофе. Дакле, није филозофија или мудрословље Дугинов „грех“.

Дугин је изузетан геополитиколог, стратег, теоријски творац и идеолог савремене евроазијске геополитичке мисли. Да би се  боље разумело о каквом интелектуалном габариту је реч, он је руски антипод једног Николаса Спајкмана или Збигњева Бжежинског.

Не морам да наглашавам колико је важан Кремљу и самом Владимиру Путину, с обзиром на то да се специјална војна операција у Украјини одвија баш према геополитичким векторима које је Дугин утврдио.

Шта се желело постићи евентуалним убиством Александра Дугина? То је требало да буде порука за Владимира Путина – лично. Порука којом се на драстичан начин желело ставити до знања да није недодирљив. Све ово има, пре свега, изузетан симболички значај.

Ово је и рат симбола и идеја. A Дугин јесте оваплоћење једне сверуске идеје. Намера запада је да психолошки дестабилизује руског лидера и да суштински утиче на његову одлучност да настави војну операцију у Украјини. Ипак, ефекат ће, како ствари стоје, бити управо супротан.

Руси ће ово схватити као недвосмислен позив на даљу радикализацију сукоба. Зато ће и одговор Кремља бити правовремен, адекватан и недвосмислен. Једно је сасвим сигурно. Од данас, више нико неће бити сигуран. Нити безбедан.

Српска Аналитика/Вања Вученовић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *